Sagas trädgård

Sagas trädgård

söndag 31 januari 2010

Familjemedlem

Sitter vackert på kommando!


Glass är gott!

Idag blir det bilder på vår kära dvärgschnautzer Golda,hon blir 11 år den 10 februari,bildkvaliteten är inte den bästa....dessa hundar sägs vara "mycket hund i liten förpackning" och det är nog sant.Hon är en väldigt förståndig,snäll,lite rädd o avvaktande för främmande människor men dem hon känner och tycker om ser man att hon är annorlunda mot.Hon är överlycklig när döttrarna i familjen kommer hem som pysslar om henne lite mer än vanligt då.
Jag brukar klippa henne med maskin ca 2ggr/år så pälsen hålls kort o lättskött.Hennes första 3-4 levnadsår besökte vi en "trimmare"men jag ansåg det inte nödvändit när hon ändå inte är på utställningar.Enklare att sköta det själv,och hon njuter av klippningen.
Golda är en kär familjemedlem som jag hoppas får vara hos oss många år ännu!

fredag 29 januari 2010

Vinterdagar......


Har klarat att vara mer uppegående och aktiv idag,t.o.m dammsugit men efteråt forsade svetten och nu har jag en bankande huvudvärk.Får nog varva ner nu...hämtade just posten och kunde konstatera att jag hinner planera många projekt så länge snön bäddar in trädgården och huset :)

Får säga som en bekant och vän på fb: Livslust är att alltid ha kommande projekt i ögonvrån!

torsdag 28 januari 2010

Förkyld,bläääää.....


Hemma idag och imorgon med en jättesjuk hals och huvudet känns som det var fyllt me wc-papper :( vill dessutom det ska bli VÅR,så jag får starta vårbruket,långt till det som temp är idag -21 och hård blåst!!Ifjol i augusti såg trädg.landet ut såhär,det är rosenbönan som klänger,den köpte jag färdigt uppdrivna i juni från Ahlströms trädgård,jättebilligt för hon ville slippa dom....
Krasse har jag varje år runt,sen lite sallad,morot,lök,dill,ärter i mitten och några sommarblomsorter till.Längtar attt få börja sätta spaden i jorden där igen!

måndag 25 januari 2010

Bildtorka!


Har 3 st kanadensare till i min trädgård men inga bra bilder så de får vänta till sommarn.... så det får bli en liten berättelse om Poppius istället,den brukar kallas rosa midsommarros,riktigt marsipanaktig skönhet,engångsblommande dock.väldigt härdig och har redan efter 2 år hos mej blivit en rejäl buske.Nu har en "rysshare"kalasat lite på den men den tål nog att friseras lite.Denhär är jag väldigt glad att jag skaffade!

söndag 24 januari 2010

Inköp av FRÖN!


Jess,idag var jag en sväng till stan och besökte Sunds trädg.center.Hem kom 2 olika akleja sorter,pense´r,diverse sommarblomster att direktså,tulpanbukett och några murgrönor,tycker de är fina att ha i köksfönstret att växa till sig tills sommarn när jag sen planterar dem i krukor tillsammans med sommarblommor.Jord o lite krukor kom oxå med hem.KUL!
Och ännu bättre!maken och jag har bestämt oss för att delta i forummiddagen när vi ändå är på mässan den rätta dan,det ska bli jätteroligt att få träffa folk man bara känner via nätet.Det betyder att vi övernattar i Stockholm och besöker Sture m.fam först på lördagen.
På bilden är det en av mina ettåriga favoriter,blomman för dagen,som jag förgror varje vår,denhär dan hade den tyvärr inte så många blommor men den är jättefin!

fredag 22 januari 2010

Skönt med fredag!

Jaa,så är åter en arbetsvecka till ända,nu ska jag ta det lugnt i helgen o planera lite sådder bl.a. Nävan på bilden är en nätnäva,väldigt täckande och vacker med sina blålila blom,efter blomningen klipper jag bort stänglarna och bladen blir som dekorativa "kuddar".Den växer snabbt och villigt så jag har delat på den många gånger.

torsdag 21 januari 2010

Therese Bugne´t




Nu är dagens motionspass avklarat så det blir dags för en rospresentation,Therese är en fin fylld rosaröd gott doftande skönhet,har oxå väldigt vackert grenfärg.Jag har samplanterat 3st och här blir dom ca 1.70 höga,jag ansar henne lite varje vår i samband med gödslingen.Har olika nävor som underväxt.Remonterar,härdig,allt man kan önska!

tisdag 19 januari 2010

Ledig förmiddag!


Skönt att få ha sovmorgon ibland på en vardag, känner mej överlag lite"arbetstrött" just nu.Skulle helst stanna hemma i lugn o ro och ladda batterierna med att läsa och handarbeta etc.Men,men jobbet kallar.Tack och lov har man våren att se framemot och allt som händer i naturen då,det gör att jag orkar.Tänk när dessa dyker upp i rabatten!!

Henry Hudson


Presenterar en vit enkel ros idag,nja inte riktigt...han har ett kraftigt växtsätt,ganska låg,doftar gott.Lärt mej att tycka om denna mer och mer,besviken på att det var få blommor ibörjan som vissnade på ett fult sätt men senaste somras betedde han sig bättre,står i samplantering med Queen E så hon har tendens att ta över hela showen ibland....:) Alla hittills presenterade kanadarosor är inköpta vid Blomqvist plantskola i Lepplax

måndag 18 januari 2010

Morden Snowbeauty


Idag har det varit isande kall vind -9 men kändes som -20 brrrr.Nu behövs nåt vackert i rosväg att drömma sig bort med! Min Morden S är inte gammal( 3år) men en riktig kämpe i stenpartiet,gödslas endast med hönsgranulat,men blomrikedomen är överväldigande stor del av sommaren.Verkar vara mycket härdig.

söndag 17 januari 2010

John Cabot


Idag fortsätter rosföljetongen med en klarröd herre som blev planterad i maj-09,sköt långa skott och gav några rosor,har druvan Zilga som granne så fåse hur det funkar.På platsen finns ännu rotskott av envisa Martin Frobicher så det gäller att hålla efter honom oxå.Har planerat att denne John ska bli lång o reslig och så småningom gå honungsrosen till mötes på andra sidan rosporten.Blir spännande!

lördag 16 januari 2010

John Davis


Så kommer en liten älskling,denna är bara för skön! Inte så stor fastän den har några år på nacken men det beror troligen på konkurransen från tujorna,försöker göda flitigt på vårarna och hoppas Johns rötter ska söka sig mot gräsmattan...denhär är riktigt äkta rosa,blommorna håller länge och vacker i alla skeden från knopp till vissnad.Härdig.

fredag 15 januari 2010

William Baffin


Fortsätter med klätterrosor när jag är igång,denna är 5år gammal hos mej,samsas med clematis Georg på en spalje´men kom mer till sin rätt när rosbågen blev klar i somras,den är cericeröd och väldigt blomvillig från juli-frost.Den är härdig,har aldrig frusit ner hos mej.

torsdag 14 januari 2010

Kanadensiska rosor


Tänkte presentera en/dag av de kanadarosor som jag har,börjar med Felix Leclerc som jag köpte så sent som i juni-09 den har ganska klarröd färg,ska kunna bli upp mot 2m men drunknade i dahlior i somras så tillväxten avtog,blommade med några rosor i juli

tisdag 12 januari 2010

Januari tankar..



Lång dag i jobbet och nu har yngsta dottern o jag varit på gymmet,jätteskönt efteråt fast det är kämpigt att komma iväg,idag har jag längtat efter våren extra mycket,öppet vatten..att få ro till sommarstugan o bara ta det lugnt där.

Holken som jag kallar den:) är egentligen en gammal sädesbod som vi inrett så det går att bo i,jättemysig är den med loft där vi sover.

Jag brukar plantera pelargoner i lådorna under fönstren för där är skugga hela dagen,o de är ju tåliga om vi är borta flera dar.
Här sitter Golda och spanar ut över havet,hon trivs både på sjön och jaa, överallt bara hon får vara med mej:)

måndag 11 januari 2010

Fuchsior m.m

Har grunnat lite de sista dagarna på om jag ska köpa några fuchsiasticklingar eller om man ska satsa på färdiga plantor i juni hmm,men det är så roligt att följa med när det växer.Ifjol beställde jag några från wibrant/Rockdala som har ett brett sortiment och oxå pelargoner.Den absolut finaste var swingtime(bilden) men har ju som känt dåligt med övervintringsplats så den blev tyvärr 1årig :((
Men visst är den bara för ljuvlig:)

söndag 10 januari 2010

Härlig dag!


Äntligen bättre temperatur ute -6 hela dan så på e.m blev det premiärtur på skidor,vi har toppenspår här i kommunen så inte är det lång väg heller.

Före det slog jag slag i saken och sände iväg beställning till Flora L,det blev;Balsgårdsrosorna Anna o Balder,Rosa x richardii(mumierosen) Penny Lane,Climbing Bonica och buskrosorna Single Cherry,Margurite Hilling,fåse nu om de har alla...

Mumierosen har en JÄTTElång historia bakom sig,går helt tillbaka till 100 e.kr,det blir som att äga en antikvitet!Bör finnas i varje rosträdgård anser en känd norsk rosodlare,Dan Lyngar.


Ska infoga bild på en jag är jättestolt över,nämligen min honungsros den blir 4 år hos mej iår.

lördag 9 januari 2010

Samma ställe idag


Fler olika årstidsbilder


Årstidernas växlingar


Har varit ute en stund i solen,men -18 lockar inte till längre promenader,gick en runda i trädgården och allt sov så gott under snötäcket,nya krikonträdet ska bli intressant att se hur mår när våren nalkas.Det är Silvast krikon(Jeppo) inhandlat hos Blomqvist hösten-09

fredag 8 januari 2010

LÄNGTAR tills jag kan sitta här....



Rosbeställning!


De sista dagarna har det börjat klia i beställarfingret:) snart dags nu,har ju t.o.m färdig plats berett tills det är grävdags,har kollat på Flora Linneas sortiment och de har precis de klätterrosor jag tänkt mej; Aicha ,climbing Bonica,o sköna Penny Lane som inte härdig men en av "måsten"!får kruka den o försöka med nåt fiffigt övervintringsprojekt till nästa vinter.Det tycks dröja med vårt växt/lusthus,gubben saknar motivation att bygga hemma fast jag försöker överföra min:)Hade planerat detta att övervintra klenisar i....


Gallicor har jag ochså tänkt satsa på;Aimable amie,President de Seze är 2 aktuella,fast Matti i Oulu har dem så ett besök dit vore inte helt fel!Jaaa men inte att förglömma Balsgårdsrosorna Anna o Balder de tilltalar mej,de får nog åka snålskjuts från Göteborg...det är mycke nu,var det väl svensken som sa:))


Och bäst av allt!!snart sätter Sunds trädgårdcenter fram frösortimentet!då blir det som julafton för en fröberoende amatörodlare!Fast en o annan fröpåse lär nog komma med posten ochså har jag på känn.


Fotot är av en skön Malva som är underbar och super att ha inne i vas.

torsdag 7 januari 2010

Nog av kölden.......



Nu räcker det med köld...ikväll är det -26 börjar oroas för vissa rosor,blir spännande i vår men tack o lov är ju snötäcket ganska tjockt.


LÄNGTAR dock till våren,värmen och att se allt spira....ska försöka mej på en bild...



Golda,dvärgschnautzern vår chillar i skugan....

Ny tideräkning...från bloggstart!

Så var det då dags,här har jag tänkt skriva ner mina tankar oftast med både ord och bild har jag på känn,från och med idag allt som tänkas kan om min trädgård m.m
Eftersom min lust att odla,helst vackra blommor,har ökat med åren blir det en salig blandning av rosor,clematis,perenner och inte minst ettåringar som jag skriver om.