Sagas trädgård

Sagas trädgård

söndag 28 februari 2010

Sista februari!!!


Ska ha en liten kaffebjudning ikväll så nu bakar jag lite smått o gott! ÄNNU mera snö kommer idag så jag har varit ute o hjälpt gubben att skuffa bort gårdagens nedfall i förmiddags,svettigt värre!

Här kommer ett vinter collage jag provade mig fram till med hjälp av picasa (fotoprogram) det är kul att jobba med!

lördag 27 februari 2010

Små finesser

Elisabeth kom hem idag så jag passade på att ha henne att hjälpa mej med lite småsaker på bloggen som är svåra för mej :)
Ska testa nu om min signatur ser fin ut i tryck!




Mera snö....


Nu får vi ännu mera snö,men man får se glad ut och gilla läget!kladdigt är det oxå med 0 gradigt på termometern.


I torsdags när jag var in till stan hittade jag en superpraktisk frö låda,haft dem i en liten korg förut men denhär tyckte jag om!
Idag har jag haft ut mattor och piskat dem i snöovädret,nåt bör man ju hitta på.... men snart är det mars och ljusare tider!

torsdag 25 februari 2010

The Fairy




Ikväll har jag deltagit i en intressant kurs om plantering och nya fröer,en hel del var bekant men bra att få uppdaterat ett och annat.Kursen hölls av Trädg.m Fredrik Sandström vid Sunds tr.center,så efteråt kunde vi handla också....hem kom förstås några fröpåsar till och en påse gladiolknölar.


Idag ska jag presentera polyantha-rosen The Fairy en rosa klasblommig sötnos,denhär köpte jag i somras,hade den i kruka men på höstkanten planterades den i nya rabatten.Den har nästan ingen doft,hängande grenar med massor av blom på varje gren.Ska vara lättodlad och frisk.
Krukan den står i var enkom inhandlad för rosen,så det kan bara betyda en sak....en till vill bli planterad där :)

tisdag 23 februari 2010

Queen Elisabeth




Här kommer en rosa skönhet som blev köpt mest för namnets skull,det var 3/knippe och alla har klarat sig bra,drottningen börjar blomma i juli och håller på tills frosten kommer,verkligen vacker.En riktigt Ros-ros :) passar bra till buketter tillsammans med luktärter,dahlior m.fl
Enligt LÅG:s rosbok har QE svag till medelstark doft,kraftiga grenar kan ge 3-15 blom.Taggarna är få stora och grova.

måndag 22 februari 2010

Montana




Ska presentera en rabattros till,mörkröda Montana,den övervintrar på samma ställe som Peace.Denhär var ettt impulsköp för några år sedan men den är väldigt fin,blir inte så hög så den passar i kruka.Har väldigt svag doft,blommar hela sommaren.
Idag har det igen varit en isande kall vinterdag,är så tacksam för allt snön som täcker rosorna men hur ska det gå för de klättrande?Ja,det återstår att se.

söndag 21 februari 2010

Rabattros Peace

Min Peaceros har jag haft i 3år,den får sin vintervila i trädgårdslandet,och i april planterar jag denna underbara skapelse i en stor kruka.Borde klara zon 5 enligt LÅG´s rosbok.Kännetecknande för denna är de stora rosorna,håller länge och inte speciellt känslig för regn.Fördelen med att ha denhär i kruka tycker jag är att man kan flytta den under sommaren,gult är annars en lite "svår" färg att blanda med andra rosa eller röda i rabatten,just nu ligger hon välbevarad under djupt snötäcke i kölden men jag väntar o längtar tills jag får gräva fram henne!

torsdag 18 februari 2010

Vasa besök


Idag har vi hämtat studerande dottern me flyttlass från Vasa,passade naturligtvis att besöka Plantagen,jag var ute efter benmjöl och hittade!! Lär ju vara så bra att ge växterna på våren.

Några fröpåsar följde oxå med......och två krukväxter till B &S lägenhet.

Igår inledde jag årets frösådder förresten! men bara bredbladig kantlök och bergsvallmon,perenner alltså.

Inom kort är det mars och då är det dags att börja pyssla om pelargonerna lite mer som vilar på vinden :) Fotot är på en rosa jag haft i många år,vet ej namn.

onsdag 17 februari 2010

Fågelsång




I helgen var Nathalie och jag ute och gå en sväng,vi tänkte gå ut på isen men det gick inte så bra med allt flödvattnet under snön,Golda fick vi bära korta sträckor där snön var så djup så benen inte räckte till :)


Men i morse var det -24 igen brrrr,jag blir så trött på denhär extrema kölden -10 räcker för mej!Kölden gjorde att jag samåkte med maken och gick hem,och då hörde jag fågelsång o glatt kvitter från några trädtoppar,det var roligt!!

söndag 14 februari 2010

Februari söndag på villan




Idag har vi varit till sommarstugan,i djup snö,tack o lov är det inte så långt från fastlandet att komma sig dit,men tillräckligt för att bli trött!! Underbart väder har det varit,på stolarna kan man se att det nog tar sin tid förrän det har smält så man kan sätta sig framför grillplatsen! Det var knähög snömängd överallt,och jag är långbent!!
Gubben står och pustar ut när han har tagit bort all snö på terassen,och på nedre bilden är vår lilla men ack så viktiga och välanvända bastu.

fredag 12 februari 2010

Solen värmer!!


Jaa.det är ju inget nytt att den värmer:) men igår märktes det tydligt och säkert oxå idag,vi har en riktigt härlig vinterdag nu och det är såå roligt när man ser att årstiden börjar "svänga".Elisabeth (äldre dottern) ringde nyss och ville följa med om vi far till Kokkola idag,som vi troligen gör Nathalie och jag.


I nästa vecka kommer säkert fröerna från rara växter jag har beställt,inte så många sorter men bl.a blå bergsvallmo,den är lite knepig att odla från frö och jag behöver nog inte vänta nåt blom de 2 första åren! Den har jag ingen bild på men fingerborgsblomma ska jag oxå fröså,den på bilden köpte jag på Plantagen i Vasa i fjol,riktigt fin blev den,hoppas den har fröat av sig

torsdag 11 februari 2010

Dahlior











Har förmånen att sitta och skriva på en ny dator!! Dottern var hjälpsam och överförde bilder från den gamla så nu kan jag använda denna mer ändamålsenligt! Ska presentera en till av mina favoritväxter:Dahlian i olika färger,för att den är så lätt att driva upp,vacker,tålig,jaa den passar mej.En ful variant hade jag faktiskt sist somras,orange pompom sort som jag var glad åt när den frös! Men har tänkt visa de vackra sorterna:

tisdag 9 februari 2010

Georg clematis

Clematis macropetala Georg har klockformade blå blommor(dubbla) plantan grönskar tidigt från försommaren,och blommar i stort sett hela sommaren,behöver inte klippas ner.Försommaren-08 funderade jag på att klippa helt ner den för spalje´n blev för låg men märkte att det gick att "bända"loss det mesta utan klippning,sen gjorde Roger en högre spalje´+ rosenporten så då gick vi inte miste om blomningen den sommaren heller.Bilden av ägarinnan är inte till min fördel men vad gör man inte när barnen vill att man ställer upp på bild.......


måndag 8 februari 2010

Clematis Piilu


Denhär skönheten har fått flytta på sig från brunnen till en soligare plats, sommaren-07 när detta blev fotat var den ju ganska stor men -08 ville den inte blomma så i somras fick hon en annan plats till förmån för Södertälje (röd småblommig) som jag har planerat :) att ska växa kraftigt och välla över brunnstaket.....fåse hur det blir med det,men nog är det härligt att ha en massa att vänta på hur det ska växa och bete´sig till sommaren!

söndag 7 februari 2010

Alpclematis

Denhär blåa alpklematisen är en av de första växter jag planterade när vi hade byggt vår terass,och fotot är taget-07. I somras blev den så pass stor och vildvuxen så jag beslöt att klippa ner den,men den växer nog upp snabbt igen den är ju väldigt härdig och växtvillig! På försommaren ger den massor med klockliknande ganska mörkblåa blom och som vissnade blir det vackra "ullbollar" sen får man njuta av grönskan resten av sommaren.Den är ypperlig att ha att växa runt en terass eller dylikt där man vill ha en grönskande vägg.

lördag 6 februari 2010

Rosa clematis


Denhär har jag tyvärr tappat namnet på,frågade på AoT´s forum och fick förslaget Nelly Moser men tror inte det.Och så som denna kämpat!första året växte den fint några blommor.Andra året=fin växt men plötsligt vissnade den ena rankan efter den andra ,bara att klippa ner.Tredje sommaren kom ingenting!Hade dödförklarat den men iddes inte gräva upp roten,tur det!!I somras kom den fint igång och gav många sånahär blom.Underbart!Så tålamod krävs med sånahär fina "damer" Vill minnas det var nåt fint namn på den med madam,queen eller nåt sånt,nån som tror sig veta?Tacksam för förslag!

fredag 5 februari 2010

Clematis

Tänkte presentera de clematisar jag har (och har foton på) detta är en Warzava Nike bara 1 år gammal den är lite blåare än på bilden helt utslagen,köpte denna billigt på prisma maj-09 fåse hur den klarar vintern.Jag är väldigt "svag" för storblommiga men har problem att få dem att överleva,de småblommiga är avsevärt enklare att sköta anser jag.
Denhär är tänkt att ska bli granne till en höst-09 planterad Miss Bateman (vit) så det blir roligt att se om det funkar. Bilder kommer till sommaren om de lever o frodas!
Ha en skön helg alla!

tisdag 2 februari 2010

Tisdagsbestyr

Nu har jag varit och handlat i snöyran,men det lugnade sig lite tills jag startade hemåt,tur! Det har varit en lugn dag i jobbet med lite barn,skönt det emellanåt.Fick gjort klart inventeringsförteckningen för iår istället,och det behövdes! trista saker har jag en tendens att skjuta upp....

Ifjol denhär tiden på året var R o jag på semester till Gran Canaria en riktigt skön varm vecka hade vi då,skulle gärna resa nånstans iår oxå men vi får se....drömmen är nog att resa till Mexico nu just, 2 veckor på playa del carmen det vore inte helt fel! Lång flygresa är det 10timmar från Hesa men å andra sidan har jag stort hopp om att få träffa min ungdomsvän Jorge där så flygresan måste man ta som den är.

Här står jag med en stor härlig Boguenvillea ,tänk att ha en sån i sin trädgård!Denna bild är från januari-09