Sagas trädgård

Sagas trädgård

onsdag 30 juni 2010

Vita rosor

Hemkommen efter en varm o avkopplande tur till Holken så tänkte jag visa vad som blommar av vita kanadensare idag...först ut: Henry Hudson

Så Louise Bugne´t i knoppstadie och utslagen...helt bedårande! och vilken doft!! Mycket härdiga båda sorterna




En vacker slända fastnade på bild...vilken otrolig skapelse som lever bara en dag.....


Ha de skönt i sommarvärmen!


måndag 28 juni 2010

Tove Jansson ros

På förmiddan åkte vi iväg till Lepplax (ca 3mil) för att njuta av och handla lite växter,jag var ute efter ett Prydnadsappel träd,de blommar så vackert redan i maj,och nu är det planterat..

En helt ny bekatskap i form av söt ros fann jag i Tove Jansson



 Hör nog till pimpinellsläktet när man ser på bladen och buskens utformning..med mej hem kom oxå en blå bergsvallmo planta (mina frön sprack inte i våras) och en lilja,blandning av krollilja och fläcklilja...trodde jag läste fel först men det stod faktiskt fläck och inte flock:)
Men...så vid Sunds trädg.center fyndades en Dagmar Hastrup ros för 2€!! har en redan som växer låångsaamt men nyförvärvet var 3dubbelt så stor!Och som ni ser nedan har vi fint väder:)

söndag 27 juni 2010

Midsommar...

Så var då midsommarhelgen till ända...vi kom hem från Holken ikväll,där var gott att vara,men nog är det underbart att gå runt och titta här hemma i trädgården hur det har växt på 3dygn! Poppius(rosa midsommarros)blommar så fint..oxå den vita "vanliga" förstås,denhär är superhärdig men har tyvärr ingen doft,frös inte alls ner fast det är en stor buske.



Pelargonen "Appleblosssom Rosebud"blommar så vackert nu oxå,väldigt förtjust i den....likaså en helröd rosenknoppspelargon
Ifjol,efter blomningen klippte jag ner den jättelika "clematis alpina"för att den blev så risig och kal nertill,nu är den redan såhär hög:) kan rekommenderas om man vill ha en grön vägg nånstans som börjar blomma redan i slutet på maj,på fjolårsved,så klipps den ner blommar den inte alls.Den är härdig,vacker(vita klockformade blom) och täcker :)
Imorgon blir det besök hos Blomqvist Plantskola tillsammans med en trädgårdsintresserad syster:) Ha de gott i sommarvärmen,och semester som jag har:))


måndag 21 juni 2010

Nu börjar det!

Rosblomningen alltså,och wasagaming vann iår!Inte helt utslagen än...massor med knoppar,klarade vintern helt utan besvär av kölden,doftar gott,rekommenderas varmt!



Klematisen macrop. Georg har oräkneliga knoppar som börjar slå ut nu...den är oxå mycket härdig,inte frusit ner ett dugg,blommar så gott som hela sommaren.



I våras flyttades en ganska stor azalea som trängdes med tuijor,nu kommer den mer till sin rätt och börjar så smått visa färg

Så nu är det riktigt i startgroparna lagom tills jag får semester och hinner njuta!Hoppas bara på varmare vindar,brr kallt ikväll när jag var ute,sköt om er alla!



 

söndag 20 juni 2010

Mysigt i Holken:)

Har tillbringat en helg vid havet igen....o har lite bilder från vår kära Holk....kaminen som värmer så skönt,fått den av min äldsta syster...



Underbart vackra gamla stockväggar invändigt......










På väggarna har vi öppna hyllor(gamla breda golvbrädor)väldigt behändigt! På loftet vaknar man till detta vackra tak och stockväggar runt hela...som i en lada.Dethär är vårt smultronställe!




Ha en bra vecka!

 

tisdag 15 juni 2010

Iris

Nu har halva juni redan gått....och jag har 7 dagar kvar att jobba före SEMESTER!!! väntar på lata mornar när jag kan inta kaffet i trädgården bland rosor och andra härligheter:)
Just nu börjar irisarna komma igång,har bara 2 sorter men det ska bli flera...här är en dvärgiris som finns i stenpartiet,bara ca 10-15 cm hög.


Så en ljusare blå trädgårdsiris,jättefin tycker jag


Jag har bröd deg på jäsning,så snart sprider sej en härlig doft i huset när jag kommer igång,ha det gott!!!


 

måndag 14 juni 2010

Sommartid...eller jobb

Tycker det börjar räcka med gräsklippning/trimning/röjning nu för en överskådlig tid framöver!Ikväll försökte vi göra klart på villatomten inför "säsongen"och det är ju så roligt att ha en egen plätt på jorden där man får bestämma hur man vill ha det o nu är det någotsånär,det knähöga gräset är borta och kvar står några björkar o rönnar som är i 2m höjd,kan se för mitt inre öga hur snyggt det är om sisådär 15år,puh!

Tog några bilder med telefonkameran men det blev inte så lyckat,gick inte alls att ta av naturen runt men Holken fastnade på bild,vår pärla vid havet...med pelargonen på plats:)




Soliga hälsningar:)


 

lördag 12 juni 2010

Villaliv...

Uppe från Holken nu några timmar,har klippt gräs o lite annat,flickorna va me så dom ville hem ....hade en jättefin kväll igår,grillade en jättelik lax ca 6kg......så det räckte åt  villagrannar oxå,det är såå roligt att sitta många ,umgås,dricka ett gott vin till den fina fisken mmmmmm och vädret var toppen bara mygg som störde men med denhär utsikten kan man klara dem oxå....


    
  

Ha en riktigt skön helg alla!


 

onsdag 9 juni 2010

Regn....

Det hann bli ganska torrt förrän regnet kom nu i eftermiddag,gör gott åt allt i trädgården,speciellt för trädgårdslandet som blev klart i förra veckan.Syrenerna är inte riktigt frodiga iår,vet inte varför:( bara lite blom uppe på den vita och lite mer på den lila...Rosenbräckan däremot är fin..



Häromkvällen när jag besökte ett mindre familjeföretag som bedriver uppdrivning av sommarblommor/grönsaker så fastnade jag för en blodröd stor pelargonampel...jättehärlig,den ska jag ta till holken!Jag som inte skulle köpa några amplar när jag drivit upp så mycket själv,men den ville med mej hem:)


Det är såå härligt nu i försommartid! Jag njuter när jag ser hur allt växer och frodas!Jaa,o igår adopterade vi en hermelin! fåse om den trivs och stannar hos oss,sonen fångade en i livfälla som vistades vid hans chefs villaställe,frun i huset var livrädd för den så den fick flytta till oss:) Nu lever sorkarna farligt!Jess!




tisdag 8 juni 2010

Highland cattle

Wow,vilken bjässe om man mötte honom på vägen så..........nu var det stängsel emellan och han var mer rädd än jag ....:)


                              

Ikväll har jag alltså träffat honom,tillsammans med mina kolleger inom barnomsorgen när vi var och åt på restaurang på farmen som föder upp dessa,jättegod mat i trevligt sällskap.
Och imorgon har jag sovmoron,härligt!
Ha de bra alla läsare!




 

söndag 6 juni 2010

Fyndat....

I fredags när jag gick på stan o kikade runt i lite affärer hittade jag dehär...tycker de är såå söta



Och inte allt för dyra heller :) igår skulle jag fota lite som blommar nu men kameran fastnade på våra grannar,mäktiga fåglar dessa tranor,har ett par som spatserar på åkrarna här framför


Lite spetsmössor hamnade på bild iallafall,det kommer mera,går fort nu i försommartid


fredag 4 juni 2010

Allt har sin tid.....

Imorgon har minstingen avslutning från grundskolan!! Så nu är den "eran" förbi för oss när vi inte har barn i obligatorisk skola längre,alla håller på bli vuxna....o jag gammal,nej....jag är exakt som förr:)bara mer livserfarenhet!!   Här är vår underbara,söta,goa Nathalie


Och från det ena till det andra,häromdan hittade jag tips på ett forum hur man gör en "tipsy-pot" så idag inhandlades rätta bestyren:) och såhär blev det,nu är det ju helt nyplanterat blir bättre med några veckor på nacken!  Ha en alldeles superskön helg alla/Saga



onsdag 2 juni 2010

Just nu blommar.....

Tulpanerna har börjat nu,jag har inte lyckats få några mängder men de som blommar är sköna,som denhär..

       Och denhär klarröd-vita....

   Gula och vita narcisser blommar i massor.....




Alpclematis


Så nu gäller det att......