Sagas trädgård

Sagas trädgård

fredag 30 juli 2010

Liljor och lite annat

Värmeböljan tycks fortsätta,det har varit hett,kvavt idag. I sist natt åskade det igen,har gjort det nu hela veckan....varje natt!
Ett riktigt oväder drog här över vid 5tiden som gjorde att amplarna på framsidan var farligt nära att förstöras,men jag hann rädda dem i sista stund:)
Ikväll kl 19.30 var det ännu 21,6C när jag for iväg på en något svettig länk,får nog skärpa mej nu märker att konditionen är på nedåtgående...det går inte att bara äta o dricka gott i 5 veckor;)) jobbet börjar på måndag o det gäller att hänga med i barnens fart!
Jag har förenklat kommentatorgrejen,så nu borde alla,oxå anonyma kunna skriva nåt...men det är ju kul om ni ändå skriver vem ni är:)

Här är några liljefoton från framsidan av huset,tycker flockliljor är så vackra!!




Ha en bra helg!!



onsdag 28 juli 2010

Holken blomster

Det är inte bara hemma det blommar nu,vid vårt sommarställe (huset kallas Holken) så blomstrar det som aldrig förr:)) i ett tidigare inlägg trodde jag mej ha "Penny Lane"men den var det inte,för såhär ser den riktiga Penny L ut,helt underskön......eller hur? den vita här hemma var oxå fin men denna är nog speciell!

Vi har gott om stubbar kring stugan,vackra i sig men med blommor så kan det väl bara bli bättre....en vacker näva blev planterad i år

                                                       





Pelargonerna trivs när jag glömmer vattna,eller är hemma så de får rå sig själva
Hoppas på en varm augusti så allt får blomma länge ännu.

tisdag 27 juli 2010

Blandad kompott

 Lite bilder från trädgården just nu,klätterros "Leverkusen"väldigt fin både i knopp och blomma


  Dahlia,en av mina favoritblommor sååå  fulländat vackra,denhär började slå ut i helgen



        Rosen "The Fairy" småblommig jättesöt....

                     "Lugna hörnet" på terassen:)
Sista semestervackan på gång......och jag njuuter av tillvaron,ha de skönt alla!


 

torsdag 22 juli 2010

Lite ögongodis...

Sköna lata dagar nu när jag bara gör sånt jag vill :) Idag har jag varit på trädgårdsvandring i stadsdelen Skata i Jakobstad,hade förväntat mej en hel del åtminstone perennarabatter (rosor är väl för mycke begärt) :) hittade 2 st.....  mest små trädg.land,bärbuskar,gräsmattor!!! o träd,hmmmm saknade inte kameran så jättemycke efter en stund som jag hade glömt hemma.Trevligast var att få göra rundturen med min syster,bättre att gå två på sånthär än ensam.Nåjaa där var ju massor me folk men ändå...här hemma fotade jag (igår)  "Penny Lane" som inte förstått att hon är en klätterros,bara 1 ros har hon givit mej men doftar underbart


Flitiga lisan,den dubbla "Rosenlisa"som tror att hon är en ros ,heelt bedårande söt,har jag både rosa och röda av i krukor,lättskötta bara dom får rejält med vatten o näring


Och nu börjar Gladiolerna oxå komma igång,dessa behöver ca 100 dagar( 3,5 mån) på sig att börja blomma så det gäller att plantera  i god tid....jag sätter lökarna i kruka och glömmer dem på vinden....sen fram med dem när det våras på allvar


Ha de bra!!

 

söndag 18 juli 2010

Trotjänaren Martin Frobischer

När vi hade byggt vårt hus och började anlägga (försöka) :) en trädgård så var den allra första en rad med kanadensiska rosen Martin F. Visste absolut NOLL om rosor,men vid trädgårdcentret rekommenderades denna när jag ville ha en rosa ros och det är jag glad för än idag,ibland klipper jag ner dem helt men oftast bara lite frisering,har aldrig frusit,här i knoppstadiet....njaa lite utslagen


     Som helt utslagen...



Sex stycken står på rad,blommar i fönsterhöjd så vi kan njuta inomhus oxå:) doftar svagt men gott.

Ikväll har jag klippt bort överblommat,en väldigt skön syssla enligt mej,och som tack ger den mej massor av av nya blom.
TACK alla som kommenterar,det är såå roligt att få lite feedback! Och alla anonyma tittare oxå,stort tack,det är så kul att få dela med mig av mitt trädgårdsintresse! Ha det bra!




fredag 16 juli 2010

Röda släktingar:)

En hel del rosor är på G hos mej nu just,en gottdoftande är "Officinalis"apotekarrosen




En så gott som identisk ros är Rosa mundi oxå kallad polkagrissrosen,blomman är ju lite annorlunda.....

Nu blommar oxå en perenn malva jag fått frö till av en bloggvän(Tack Mammasblommor!) den är JÄTTEFIN i färgen,massor med blom på varje planta.Den är dock inte släkt med rosen....tror jag:)


Fortsätt njuta av sommaren!

söndag 11 juli 2010

Sommar idyll

Vår närmaste granne är en fårhage med en hel skock vita,bruna och svarta får och nu i veckan har dom fått tillökning....små helt ljuvliga krabater:)






Idag har vi jättevarmt,och ännu mera värme väntas i veckan som kommer,fast häromdagen kom det en kort intensiv regnskur,rosen "Minette" har väldigt regnkänsliga knoppar som ruttnar vid för mycket väta så nöden har ingen lag,tur jag var hemma...:))



torsdag 8 juli 2010

Mera vita skönheter

Blir lite glest med inläggen nu när jag/vi  bor på 2 ställen...men flera rosor har börjat blomma nu efter att vi kom från forumträffen till Hangö sist helg. Riktigt trevlig resa hade vi o hann med 3 trädgårdsbesök samt instickare via Vakka-taimi plantskola på vägen hem ( vakka-taimi är lite norrom Åbo) där köpte jag rosorna "Onni" och "Vuosaari" buskrosor.Här hemma har Mme Hardy just slagit ut,renvit fylld,härdig buskros.



Oxå Alba Maxima har öppnat sina kronblad.....min höga Alba M frös ner men har en annan lägre som klarade sig fint,denna ska nog gå här som klätterros men det var ju en extrem vinter sist.....

Denhär ljust rosa Martin Frobicher är en riktig tuffing,klarar alla kölder:) den bleknar fort till ännu ljusare rosa och skräpar en del när den vissnar men klipper man bort överblommat varannan dag så är den helt underbar och det främjar ju oxå för mer blommor


Ha det riktigt sköööönt i värmen,ikväll ska jag på zumba:))