Sagas trädgård

Sagas trädgård

lördag 31 december 2011

Årets sista dag!

Ett innehållsrikt 2011 går mot sitt slut,har fått uppleva en otroligt härlig Mexicoresa under året,tog det stora beslutet att sälja huset och bygga nytt,jaa får bara hoppas 2012 blir lika intressant,och det tror jag det blir,optimist som jag är!

Idag blir det först stadsbesök,senare 60 års firande av kusin och senare är vi bjudna till goda vänner.

Nu vill jag bara önska ALLA ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR!! (bilden är lånad från nätet)

                                         

onsdag 28 december 2011

Spismontering

Så kom då dagen med stort D för spismontering,fast den blir inte helt klar ännu för skorsten fattas och det är ju lite svårt att elda utan den....torktid krävs för en sånhär förstås oxå.
I förmiddags såg det ut såhär;

Några timmar senare...duktiga spismuraren Jukka Andtbacka in action;

Trångt och precist att få ner kopparslingan runtom innanmätet i spisen,men det gick!
På plats! och "bara" resten kvar. Dethär uppvärmnings systemet är ett relativt nytt påfund,vattnet leds vidare till en 500 L vattencistern och till golvslingorna,vid behov,dessutom finns en elstav som kan slås på om man tex. är bortrest o inte kan elda.Ännu som komplettering kommer vi att ha solpaneler på taket för bruksvattnet på sommaren när det är onödigt att elda för värmen. Vi tror det blir jättebra dethär:)

Mitt på dagen var jag bokstavligen slirande till systerns villa för att titta hur högt vattenståndet var men det hade sjunkit rejält sen igår,havet svallade fritt förstås i denna värme och mellan buskarna kan man förnimma vårt bastutak



God fortsättning på slutrakan av året,nästa vecka väntas kallare,brrr


torsdag 22 december 2011

Julen 2011

Snaart är det jullov,det ska bli så skönt att koppla av o ta det lugnare,fast en hel del tid blir spenderat vid Abbas men det är ju bara roligt,spisen börjas med på onsdag i mellandagarna,ska bli intressant att följa med det projektet.

Nu vill jag önska alla en riktigt skön  o fridfull jul!

lördag 17 december 2011

Bakdax

Det är hög tid att sätta igång ett brödbak när inte en smula finns i brödväg,inte ens knäckebröd...för det har maken ätit upp med sin "julklappsfisk" som han fick häromdan :)
Här kommer lite dokumentation av dagens brödbak,det är ett enkelt tillagat blandbröd jag brukar röra ihop enligt principen "man tager vad man haver" dessutom har jag varvat bakningen med städning av hela huset och 3 maskiner tvätt,ja ja jag vet det luktar skryt men inte dåligt när man går på burana 600x2 för örvärken och halsontet som vägrar ge med sig.
Brödbak i bildform kommer här...10 bröd får man av denna degklump gjord på 2 L vätska o diverse mjölsorter


Andra jäsningen...den första sker i tillagnings kärlet en väldigt pålitlig Electrolux hushålls assistent


Tredje jäsningen på plåt under handduk,en gammal tant lärde mej på mitten av 80-talet när jag jobbade som hemsyster att ett gott bröd ska ha 3 jäsningar,o det har jag följt sen dess:)


                            Första plåten ur ugnen och doften är ljuvlig!


Klart! hela proceduren tar 2timmar,här får dom svalna under duk tills dom är mogna för plastpåse o frys,de som hinner dit..:)

Det är vintertid jag bakar en del,nästan aldrig på sommaren då bunkrar jag upp hos lokala bageriet med jämna mellanrum,det finns ju så mycket trevligt utomhusgöra då.

Ha de bra såhär en vecka före jul!



söndag 11 december 2011

Mellanväggar o lite annat

Veckan som gick har innehållit en hel del,en envis förkylning(inte alls bra ännu) trevligt shoppande o ätande i Karleby där jag passade på tog en köksoffert oxå...lite kompledigt,sen följde självständighetsdagen med läkarbesök puh! sen lite sjukledigt o jobb igen hann jag faktiskt med i samma veva! Nu känns det nästan som jag borde vara ledig för att ta igen mej :)
På byggfronten har byggare Bob börjat med de murade mellanväggarna,bakom spisen,och i badrummet som gränsar till "teknikrummet"där vattenbehållaren på 500 L kommer,väggarna ska rappas o fixas till ännu förstås men några tel.bilder tog jag idag..i hörnet kommer duschen

Där stegen står kommer spisen att placeras,jättesnygg om ni frågar mej,ska se om jag hittar bild på den i tulikivis sortiment....jaa o mellanrummet i väggen bakom är där garderoberna i vårt sovrum ska inbyggas.


Japp,här kommer den! Hörnspisen är 178cm hög och har en rejält stor lucka så man ser elden bra.



Som sagt hann jag i förra helgen o fråga efter köksofferter,inte fått alla svar ännu,köket blir nog en ganska dyr historia,sen kommer alla maskiner till oxå......kan inte hjälpas viktigt att vi blir nöjda me resultatet,har ju tänkt ha det resten av livet,och jag som planerat leva till 94 så det blir några år :))

Julen närmar sig med stormsteg,ha det riktigt bra bra alla vänner!



fredag 2 december 2011

Bocken som hade tappat sitt skägg!

Idag slutade jag i jobb kl.2 så jag kunde vandra till skogs o hämta granris,och nu många stickiga timmar senare är bocken klar,det tog 2,5 tim...MEN när jag hade fotat o jämfört me fjolårets så märkte jag att ja glömt skägget,voj stackars! Här är lite före o undertiden o efter....


Jag fryser och känner mej så smal,snälla,ge mej lite"kläder" så jag inte känner mej så kal



                               Tack lilla mamma,de hjälpte medesamma!



          

        Nu har ja fått min vinterkappa,och kan äntligen stå på familjen Sundqvist´s trappa!




                               

                          
    
                            

             Vill ni mej något så finns jag här,små och stora vänner VÄLKOMNA är!






Ha en riktigt skön helg alla läsare!