Sagas trädgård

Sagas trädgård

söndag 23 augusti 2015

Sol o värme


Värmen håller i sig,det är härligt! och gräsmattan växer dessutom sämre då,supert! I juni fick jag för mej att gräva upp en plätt på gräsmattan eftersom jag hade ett jättefint klätterstöd bara stående så då planerade jag att Blomman för dagen som jag hade förgrott skulle klättra på den och buskkrasse skulle klä in jorden runt....hmmm ibland blir det inte alls som man tänkt sej :) men det blev helt ok iallafall!!

Grejen var att Bfdagen tvinade bort i regnet o kylan(nästan) så lite senare planterade jag förgrodda Malvan "Zebrina" + krasse som absolut INTE var nån buskmodell,den har fått meterlånga rankor som ringlar sej över stor del av gräsmattan!!

Nu är Malvan superfin,några blom av Bfdagen syns till och nu väntar jag oxå att den himmelsblåa riddarsporren ska börja blomma (från frö som jag beställde från Impecta)





                                  Rosa praktmalvan blommar i trädgårdslandet nu oxå....





Härliga Augusti och i morgon måndag har jag dessutom en semesterdag!!

Ha de gott!!


 

torsdag 20 augusti 2015

VIP kväll hos Sunds

Häromkvällen bjöds finlandsvenska bloggare på VIP kväll hos Sunds i Jakobstad,vi togs emot av värdinnan Kristine Vesterlund som jobbar på trädgårdscentret som trädgårdsmästare



Efter välkomstdrink och lite smått och gott gick vi runt och fick se o höra vilka växter som passar i ett woodland av duktiga Mayvor (min mans fina kusin dessutom :) ) nåjaa... är nog helt säker på att hela Sunds personal är superduktiga på växter



           Jutta berättade om höstplanteringar och vilka växter som passar där.....









                                          I säsongsbutiken varierar utbudet efter årstid.....



Vi fick handla till rabatterade priser och med mej hem kom Syrenen "Beauty of Moskow" och Björnbärsplantan " Sonja" så nu kan jag pricka av dem från önskelistan ;) jaa förresten en pion slank oxå ner i kassen :)

En överrasknings väska fick alla med hem,tusen Tack till personalen på Sunds som gjorde det till en trevlig kväll! Maj Ahlvik var oxå med  från Sunds men hon fastnade inte på bild!!


Ha de gott! hälsn.


måndag 10 augusti 2015

Ny termin!

Nåjaa nu har ett nytt verksamhetsår startat och första dagen inleddes i strålande solsken och endast några barn så vi njöt till max ute i solen mest hela dan.

Och ikväll blev jag så glad när jag fick spontanbesök av en f.d kollega som jag inte träffat på JÄTTElänge!

Nu börjar oxå clematisarna blomma så det blir jättefint med dom i tillägg till rosor o liljor i trädgården,"Negritjanka" är lika fin iår igen,så jag beslöt att skaffa en till i våras den har massvis med knopp men blommar inte än nere vid postlådan,denna ligger över"klagomuren" :)




                                        

                                      "Justa" är oxå väldigt fin o massvis med knopp i år



                                 "Rouge Cardinal" är jättesnygg.....färgen är mörkare i                                                                                        verkligheten,telefonen narras lite




Fuchsian "Celia Smedley" köptes som liten stickling våren -13



Tackar för mej för idag,vi ses :)



 

onsdag 5 augusti 2015

Trädgårdsvandring i Risöhäll


Igårkväll deltog jag i Risöhällsbornas egen trädgårdsvandring,Örtagårdsgruppen vid Bjärgas hembygdsgård hade ordnat  vandring i 14 olika trädgårdar o gårdsmiljöer redan söndagen den 26 juli,men eftersom jag inte besökte alla då o var engagerad i kaffekokandet en del av dagen så passade jag på o gick med när de själva  besökte varandras trädgårdar,det var jätteroligt! 3 timmar spenderade vi på att upptäcka närmiljön

Jag hade ingen "riktig" kamera med utan tog med telefonen,därefter är kvaliten oxå!Inte ens alla ställen blev dokumenterade,det betyder inte att någons ställe skulle varit på nåt sätt sämre utan det beror bara på mitt slarv.
Hos en familj fanns ett jättemysigt uterum som fastnade på bild.....



                                     Växthus i väggmodell,här frodades tomaterna!



                                          Ett annat trevligt uterum.......




                                                    Odlingslådor....såna som jag vill ha :)



                                           Humle växande på en lada i samma trädgård


                                                             Vacker perenn
                                                 
                                                   Och precis en sån örn står på min önskelista.....

                                                     
                                                         En del av gänget......





                     Båtar av alla de slag är en del av Larsmo,det visade sej på fler sätt :)





Denhär äldre herremannen är en hejare på att odla! hans trädgårdsland var en härlig,frodig blandning av många slags kålsorter,sallad rödbetor mm.


                                                             
                                                              Vackra rosenskära!






Det blev en hel del bilder,många fler borde ha tagits!! Jag får bättra mej till nästa år,då besöker vi en annan bydel

Ha de bra! Vi ses!





























































































söndag 2 augusti 2015

Vackra Augusti

Redan Augusti! Men jag tycker om denhär månaden av flera orsaker,i trädgården blommar det som mest,efter semestern återgår man till rutinerna,skönt det för en rutinmänniska,men missförstå mej ej,jag njuter maximalt när jag har semester oxå! Kvällarna börjar skymma,efter "dygnetruntljuset" som är helt underbart så har det sin tjusning med lyktor o tända ljus :)

Och nog är det härligt med kunniga rosvänner!! Igår fick jag reda på att den ros jag trodde jag hade köpt som Mme Hardy inte alls var den utan istället Mme Legras de St Germain,en alba,den jag har är helt taggfri,doften kan jag inte jämföra skillnaden på o liknar varann gör de men roligt att få klarhet!

                                                        Såhär ser den ut!



Igår passade jag på att göra ett trädgårdsbesök hos Kristine Westerlund i Sandsund,jag brukar läsa hennes blogginlägg nu som då och var nyfiken på hennes trädgård IRL.

Hon hade en jättefin o välplanerad tomt,och hennes örtagård/köksträdgård fastande på bild samt ett vackert Manchuriskt valnötsträd.





Som jag skrev i förra inlägget så kommer vi att göra nåt liknande med odlingslådor i vår stenrundel oxå till våren,bra när man får konkreta tips!

Ska avsluta med en vacker rosbild,denhär fick vi som inflyttningspresent av en kusin,den var jättefin första året,knappt synts till 2 somrar men iår är den jättefin! Tror den heter Baronessa......



Ha en bra vecka,alla!

Hälsn.